⇦ Početna stranica

Savjeti za jednostavno rješavanje sudokua

Sudoku se može naučiti strateški rješavati, odnosno može se isplanirati njegovo rješavanje na nekoliko načina. U nastavku donosimo 3 načina koji vam mogu pomoći da lakše naučite rješavati sudoku:

1. Podijelite sudoku na 3 bloka

Podijelite sudoku na 3 vodoravna i 3 okomita bloka. Na taj način lakše ćete sagledati koji stupci i polja imaju više od 2 ista broja. Kada to utvrdite, znat ćete na kojem se mjestu nalazi preostali broj.

Primjer: Na slici dolje možete vidjeti kako smo podijelili sudoku na 3 bloka. Uzmimo primjerice srednji vodoravni blok i u njemu broj 8. Broj 8 nalazi se u prvom i zadnjem bloku: u prvom bloku on se nalazi u 2. retku, a u zadnjem bloku u 1. retku. Dakle, broj 8 nedostaje u srednjem bloku, i to u zadnjem retku, između brojeva 9 i 6.

2. Potražite brojeve koji se ponavljaju

Pogledajte na kojim se pozicijama u bloku nalazi svaki broj koji se u tom bloku ponavlja, te odredite preostale pozicije u bloku na kojima se može nalaziti.

Primjer: U donjem prmjeru vidimo da se broj 8 nalazi u drugom i trećem stupcu prvoga bloka. Dakle, on se može nalaziti još samo u prvom stupcu preostaloga bloka na jednoj od dvije moguće pozicije.

3. Sustavno pregledavanje blokova

U prethodnom primjeru vidjeli smo kako se broj 8 može nalaziti na jednoj od dvije označene pozicije. Treća metoda obuhvaća i sustavno pregledavanje ostalih blokova kako bismo utvrdili točnu poziciju broja 8. Sustavnim pregledavanjem ostalih blokova, odnosno redaka u njima koji se sijeku s našim bojem 8, zaključujemo kako se preostali broj 8 nalazi u najdonjem lijevom kutu tablice.